Miody cieszą się ogromnym uznaniem na całym świecie. Bardzo ważne miejsce zajmują one także w Polsce, ponieważ mamy jedne z najbogatszych tradycji pszczelarskich, a szeroko pojęte wyroby pszczele mają u nas gorących zwolenników. Wszak pszczoły to nie tylko miód, ale też wosk pszczeli, pierzga, propolis oraz wiele innych wspaniałych produktów, które ludzkość zawdzięcza tylko i wyłącznie pracowitości puchatych owadów. Miód prosto z pasieki da się w Polsce kupić relatywnie łatwo, ale trzeba jeszcze znać odpowiednie źródła. Niestety w naszych realiach praktykowany bywa proceder fałszowania miodów, który jest bardzo trudny do weryfikacji, a odpowiedzialnych za oszustwa ciężko jest pociągnąć do odpowiedzialności za taką aktywność. Stąd trzeba przywiązywać dużą wagę do pochodzenia miodów, bo tylko w ten sposób da się uniknąć przykrych niespodzianek.

Najlepszy miód prosto z pasieki – jakie rodzaje miodów wchodzą w grę?

Krajowe pasieki oferują klientom wiele gatunków miodu, które różnią się właściwościami. Decyduje o tym roślina, na jakiej bazują pszczoły wytwarzające dany miodek. Najbardziej popularnymi miodami w kraju są te wielokwiatowe. Są one relatywnie tanie, łatwo dostępne, a jednocześnie bardzo uniwersalne. Sprawdzają się w rozmaitych zastosowaniach kulinarnych, nadają się także do bezpośredniego spożycia. Oczywiście także w tym przypadku jakość ma znaczenie kluczowe. Dlatego i tu trzeba sięgać po miód prosto z pasieki, pod którym podpisuje się konkretny pszczelarz dysponujący własnymi ulami. W innym przypadku można się naciąć, ponieważ nawet w sklepach spotyka się czasami miody relatywnie niskiej jakości – stanowiące bliżej niezdefiniowane mieszanki lub będące po prostu efektem fałszerstwa.

Wyborny miód prosto z pasieki – jak w gruncie rzeczy powstaje?

Nie ma czegoś takiego, jak miód wytwarzany przez człowieka.

Miody są zawsze produktami pszczelimi i autentyczne są wyłącznie te, które zostały wytworzone właśnie przez owady w specjalnie przygotowanych do tego ulach. Pszczoły zbierają nektary i pyłki z roślin, a następnie dzięki naturalnym procesom są w stanie wyprodukować pełen wartości odżywczych nektar. Poza miodem powstaje też wosk pszczeli oraz inne produkty, które mogą stanowić surowiec do wytwarzania syropów, eliksirów, leków medycyny naturalnej, ale również świec czy łakoci. Miód prosto z pasieki posiada pełną walorów smakowych i zdrowotnych. To możliwe wyłącznie dzięki pszczołom, które cały proces produkcji wykonują same – jedynie pod czujnym okiem bartników dbających o ich zdrowie i komfort. Efektem są produkty o wyjątkowych walorach, lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Gdzie kupić miód prosto z pasieki, aby mieć pewność jakości?

Najlepszym rozwiązaniem z punktu widzenia nabywcy jest pojawienie się po prostu w danej pasiece. Większość z tych prowadzonych uczciwie chętnie zaprasza klientów do siebie. Tam na miejscu nabyć można wspaniałe jakościowo miody. Oprócz tego wielu bartników pojawia się także na targowiskach – czasami nawet w dużych miastach. Przywożą oni swoje miody – nie tylko wielokwiatowe, ale także lipowe, gryczane, spadziowe czy słonecznikowe. Wśród łasuchów uznaniem cieszą się także ziołomiody, a więc połączenie miodów z pastami owocowymi. Nadają się one wspaniale na przykład do przyrządzania deserów czy napojów z nutą różnych owoców. Miód prosto z pasieki jest gwarancją smakowitości, stabilności i odpowiedniego składu. Dlatego warto wydać na niego trochę więcej pieniędzy.